Hervormde en Gereformeerde kerk Twijzel.

ANBI gegevens van "De Oerdracht":


Algemene gegevens Gereformeerde Kerk te Twijzel
                                  behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland.
 
Naam ANBI: Gereformeerde Kerk Twijzel
Telefoonnummer (facultatief):  
RSIN/Fiscaal nummer:
KvK nummer
001949809
76365778
Website adres: http://twijzel.protestantsekerk.net
E-mail: pknoptwizel@hotmail.com
Adres: Optwizel 64
Postcode: 9286 EE
Plaats: Twijzel.
Postadres: nvt
Postcode: nvt
Plaats: nvt
 
De Gereformeerde Kerk PKN Twijzel is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten. (Ordinantie 1 artikel 1 lid 1 kerkorde).
 
Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5 lid 1 van de kerkorde.
 
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op www.protestantsekerk.nl/kerkorde
 
De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Gereformeerde Kerk Twijzel.]

Samenstelling bestuur.
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 11 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente. Het College van kerkrentmeesters telt 5  leden en is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden.
De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit ten minste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 3).

Onderstaande tekst is van toepassing op deze kerkelijke gemeente:

Doelstelling/visie
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
 
1 - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
2 - Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
3 - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.

Beleidsplan
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk is in te zien op www.protestantsekerk.nl/visienota
 
Beleidsplan PKN “De Oerdracht” Twijzel 2023-2027
 
Missie, visie en doelstelling
Het is de missie van de kerk om in de voetsporen van Jezus te treden. Het is onze taak om aan de mensen of de wereld te laten zien wat het inhoudt om het leven in te richten zoals God het heeft bedoeld en Jezus ons heeft voorgeleefd.
Daarom willen we als kerk in Twijzel leven zoals Jezus heeft geleefd, we willen een levende gemeenschap zijn in navolging van Jezus.
Ons doel is dat iedereen gaat leven zoals God het heeft bedoeld. Het doorgeven van het evangelie in woord en daad zien we als de kerntaak van onze gemeente.
 
Profiel van de gemeente
Twijzel heeft een vrij stabiele populatie van ruim 1100 inwoners. Het dorp heeft een christelijke basisschool.
Het ledental van De Oerdracht schommelt al jaren rond de 340 personen, ongeveer 170 doopleden en 170 belijdende leden. Regelmatig worden er kinderen gedoopt, het doen van belijdenis komt niet meer voor.
Het kerkgebouw is in 1953 in gebruik genomen, het interieur is zo´n 15 jaar geleden ingericht met stoelen zodat de kerkzaal aangepast kan worden aan de soort activiteit. Er is een beamer aanwezig.
De gemeente is in het algemeen te omschrijven als behoudend, tegelijk is er een streven naar vernieuwing omdat men beseft dat het aloude herziening behoeft om een veilig baken te kunnen blijven voor toekomstige generaties.
Elke zondag is er een ochtenddienst, afgezien van de zomervakantie is er ook een kindernevendienst. Ongeveer zes keer per jaar is er tienerdienst voor leerlingen van klas 1, 2 en 3 van het voorgezet onderwijs. Het Heilig Avondmaal wordt zesmaal per jaar gevierd. Daarnaast zijn er elk jaar twee jeugddiensten, een dienst vanuit Kerk in Actie en een school- en gezinsdienst.
Voor jongeren tussen de 12-16 jaar zijn er clubs op basis van de methode Rock Solid, de jeugdraad is het overkoepelende orgaan waarin de leiding vertegenwoordigd is.
De kerkenraad bestaat momenteel uit een voorzitter, een scriba, een ouderling-kerkrentmeester, twee ouderlingen-pastoraat, twee diakenen en de predikant (volgens de kerkorde moeten in een kerkenraad alle ambten vertegenwoordigd zijn, en wel tenminste twee ouderlingen-pastoraat, twee ouderlingen-kerkrentmeester en drie diakenen). De kerkenraad kiest jaarlijks een moderamen dat bestaat uit de voorzitter, de scriba en een derde lid.
De ouderlingen-pastoraat geven elk leiding aan een wijkteam met 6 contactpersonen. Deze houden contact met de gemeenteleden en verzorgen het pastoraat. Huisbezoek wordt zowel individueel als in groepsverband gegeven, in verreweg de meeste gevallen gaat de voorkeur uit naar groothuisbezoek.
 
In Twijzel zijn vier kerkgemeenschappen gehuisvest: de Vrije Gereformeerde kerk, de Gereformeerde kerk vrijgemaakt, de Petruskerk (PKN) en De Oerdracht (PKN). Er is incidenteel samenwerking tussen alle vier kerken, bijv. bij het dorpsfeest.
Met de Petruskerk is in 2010 een federatie gevormd. Een kleine greep uit de gezamenlijke activiteiten: kerstnachtdienst, 2 jeugddiensten, 7 zomerdiensten, start- en slotzondag en paascyclus. Tweemaal per jaar is er een gezamenlijke kerkenraadsvergadering.
PKN De Oerdracht in Twijzel en PKN Kootstertille delen een predikant, hebben samen met de Petruskerk een gemeenschappelijk kerkblad (`Tweekarspelen`) en stellen jaarlijks een gezamenlijk toerustingsprogramma op voor het winterseizoen.
Sinds 2018 maakt De Oerdracht deel uit van de ring Buwekleaster met 11 PKN-gemeentes in de regio Zuid-Achtkarspelen en Oost-Tytjerksteradeel. De ringraad komt driemaal per jaar bij elkaar, tot nu toe zijn er vooral veel ervaringen uitgewisseld, daarnaast is de voorbereiding van groothuisbezoek gezamenlijk opgepakt.
 
Algemene visie en doelstellingen
 
Kernwoord voor onze visie is Betrokkenheid. Voor de komende jaren stelt onze gemeente zich ten doel te komen tot een grotere betrokkenheid bij elkaar, bij het geloof in de bijbelse boodschap, bij de erediensten en bij ons dorp/onze dorpsbewoners. We willen die doelen bereiken door de volgende activiteiten.
 
Grotere betrokkenheid bij elkaar, door:
  • omzien naar elkaar bij belangrijke momenten in het leven
  • uitnodigen van (alle) gemeenteleden om een taak in de kerk op zich te nemen
  • koffiedrinken na de diensten (voor alle kerkgangers)
  • de klusgroep (voor mannen)
  • een creatieve club (voor vrouwen)
  • een dertigersgroep
  • de jeugdclubs (12 – 16 jaar)
  • gesprekken/activiteiten van jongeren en ouderen samen te organiseren
  • leden die afhaken naar de reden te vragen (en daarop mogelijk actie te ondernemen)
 
Grotere betrokkenheid bij het geloof in de bijbelse boodschap, door:
  • volgen van een bijbelcursus
  • geloofsgesprekken met leeftijdsgenoten
  • inspiratie op te doen uit de ervaringen van een aansprekende persoon
  • geloofservaringen uit te wisselen in gespreksgroep of eredienst ('stapstenen')
 
Grotere betrokkenheid bij de erediensten, door:
  • meer diensten mee te laten voorbereiden door voorbereidingsgroepen uit b.v. jeugd, KIA, vrijdagochtendgroep, kerkenraad, contactpersonen.
  • eenvoudiger woordgebruik te hanteren
  • het Fries meer te gebruiken
  • lectoren in te schakelen
  • die ‘losser’ en ‘beweeglijker’ te maken en daarbij creatief te zijn (pauzes inlassen?)
 
Grotere betrokkenheid bij dorp en dorpsbewoners, door:
  • activiteiten ‘bedenken’ en openstellen voor alle dorpsbewoners (iedereen is welkom!)
  • dorpsgenoten gedenken in voorbede, bij laatste zondag kerkelijk jaar.
 
Visie op samenwerking
Op den duur kan de Oerdracht het niet alleen af, we zullen daarom meer samenwerking moeten zoeken met gemeentes in de omgeving. Zoals hierboven al genoemd is er een intensieve samenwerking met de Petruskerk in Twijzel en de PKN-kerk in Kootstertille, het is de bedoeling dat dat zo blijft.In de komende jaren zullen we vooral meer gaan samenwerken met de PKN-gemeentes in de ring Buwekleaster uit Augustinusga, Drogeham, Eastermar, Harkema, Jistrum, Kootstertille, Rottevalle, Surhuizum, Surhuisterveen en Twijzel.  Daarbij zal het gaan om:
  • uitwisseling van ervaringen, niet alleen in de ringraad maar ook tussen actieve kerkleden als ouderlingen-pastoraat, kerkrentmeesters, jeugdouderlingen, diakenen en preekvoorzieners
  • intensief overleg over beroepingswerk bij predikantsvacatures in de ring, waarbij er gestreefd wordt naar een of meer grotere combinatiegemeentes
  • organiseren van gezamenlijke activiteiten.
Gereformeerde Kerk PKN Twijzel  Jaarplan 2024-2025
Op basis van een enquête en de bespreking daarvan in een gemeentevergadering werd  als kernwoord Betrokkenheid gekozen. Dat kernwoord  blijft actueel.
Voor 2020/21  stelt onze gemeente zich ten doel te komen tot een grotere betrokkenheid bij:      
 
Elkaar, o.a. door het scheppen van meer ontmoetingsmomenten
groothuisbezoeken, vrijdagochtendgroep, gespreksgroep, leerhuis, koffieochtend (bestaand)  koffiedrinken na de ochtenddiensten.
 
Jeugd, met name de jongeren vanaf 16 jaar,
kindernevendienst, clubs, tienerdiensten (bestaand).
World Servants, i.s.m. buurgemeenten.
 
Erediensten, waarbij de beamer vaker en op meer manieren wordt gebruikt
meewerken aan speciale diensten door KIA en clubs.
 
Dorpsbewoners, met name degenen die hulp nodig hebben, door contacten met voedselbank, schuldhulpverlening, gemeentelijke overheid e.d.
- Kerst, Pasen en Pinksteren huis aan huis een groet/krant/ansichtkaart verspreiden door KiA; organiseren van een Kerk & Schooldienst,  musical in tentdienst, georganiseerd door een werkgroep uit zo mogelijk alle kerken in Twijzel.
 
Schepping, door samen na te denken over zaken als milieu en duurzame energie
uitstoot CO2 beperken door nieuwe CV-ketels te plaatsen (is inmiddels gebeurd)
de mogelijkheid van zonnepanelen te onderzoeken vanuit CvK.
 
Wereld (toegevoegd, stond niet in beleidsplan maar werd wel genoemd door commissies)
voorbede doen, projecten financieel steunen, deelname aan Oikocredit, giften aan goede doelen wereldwijd door KiA (bestaand) aan schoenendoosactie voor Roemenië meedoen vanuit CvD.

Beloningsbeleid
De beloning van de predikanten  van onze gemeenten is geregeld in de 'Generale regeling rechtspositie predikanten'. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers en kosters/beheerders, is geregeld in de 'Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse Kerk in Nederland’.
Beide regelingen zijn te vinden op www.protestantsekerk.nl/arbeidsvoorwaarden
 
Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

Verslag Activiteiten
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een uittreksel van de belangrijkste gegevens treft u hieronder aan.
Erediensten:
We vierden het afgelopen jaar 6 keer het Heilig Avondmaal, waarvan twee keer met de Herv. Gemeente.
Er waren 21 SOW diensten inclusief de Paascyclus en de vakantie periode.

Speciale diensten:
Febr. Jeugddienst, eind mei open lucht dienst in het Simke Boskje,
Juni afscheid en bevestiging van ambtsdragers en afscheid kinderen kindernevendienst.
Laatste zondag van sept. Startzondag, en nov. Jeugddienst.
Op 25 dec. Kerst waarin alle leeftijdsgroepen actief aan deelnamen.

Gespreksgroepen
In samenwerking met Kootstertille en  de Herv. Gemeente zijn er de volgende gespreksgroepen:
Dinsdag groep. Vrijdagmorgen groep.
 
De diaconie houdt in samenwerking met de herv. Diaconie een actie voor de voedselbank Achtkarspelen. Het is de bedoeling dat gemeenteleden  twee zondagen voor de diensten  houdbare voedsel producten kunnen inleveren achter in de kerk.
 
Voorgenomen bestedingen
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats. In de kolom begroting van de verkorte Staat van baten en lasten is dit cijfermatig in beeld gebracht.

Verkorte staat van baten en lasten met toelichting
Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom Begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom Rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.
De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.



Toelichting
Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar gevraagd om hun bijdrage voor het diaconale werk van de diaconie van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren. Soms bezit een diaconie ook (enig) vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de diaconie nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de diaconie.
.
De ontvangen inkomsten van de diaconie worden besteed aan diaconaal werk, zowel plaatselijk, landelijk als wel wereldwijd in de vorm van ondersteuning van activiteiten en doorbetaling van voor specifieke projecten gehouden inzamelingen. Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan de kosten van de eigen organisatie (eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijke diaconale werk van de kerk.
.
Onder Lasten beheer en administratie zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de diaconale bezittingen.
De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen.
Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI.
Dit is ook van toepassing op de Hervormde Gemeente Twijzel en de Gereformeerde Kerk Twijzel.
.
terug