PKN
Hervormde en Gereformeerde kerk Twijzel
 
Jeugddienst in Coronastijl Jeugddienst in Coronastijl
Omdat er maar 30 mensen bijelkaar mogen komen in het kerkgebouw, verliep de jeugddienst vandaag totaal anders dan gewoonlijk..
Alleen alle kinderen van de jeugdclubs waren aanwezig, samen met hun leiding Feikje en Alie. Daarnaast was dominee Gert aanwezig en een afvaardiging van de kerkenraad. Omdat de elektronica niet wilde meewerken, begonnen we met twee liedjes o.l.v. talent Gert Wijnstok. Daarna luisterden we naar het bijbelverhaal over de talenten.De kinderen werden verdeeld over twee groepen, de jongens tegen de meiden. Elke groep kreeg een rugzak met opdrachten en aanwijzigingen. Doel was om alle vakken van de escapekist open te maken. Vereiste was hiervoor dat je goed ging samenwerken. Het thema van deze dienst was dan ook: Samenwerken in Coronatijd.
Na ongeveer anderhalf uur hard werken was de meidengroep het eerst klaar, maar het was een nipte overwinning want de jongens waren maar een paar seconden later. Na een heerlijk stuk zelfgemaakte taart en een pakje drinken ging iedereen terug naar huis. Het was een hele geslaagde ochtend. Voor meer foto's kijk bij Foto's kerkelijke activiteiten.

 
Preview jeugddienst 25 oktober 2020 Preview jeugddienst 25 oktober 2020

Preview Jeugddienst 25 oktober

De dienst begint met het kijken/luisteren naar ‘Breng ons samen’ van Sela. Daarna vertelt ds. Gert Wijnstok de gelijkenis van de talenten (Matteüs 25:14-30) en daagt hij de kinderen uit om in twee groepjes een escapekist open te krijgen. Dit kan door het uitvoeren van opdrachten. Samenwerking is belangrijk, elk talent is nodig. ‘Samenwerken in coronatijd’ is dan ook het thema.

Wanneer na een klein uurtje allebei de kisten open zijn, wordt de dienst afgesloten met het kijken/luisteren naar het Onze Vader, gezongen door Elly en Rikkert.

Het begin van de dienst is audio te volgen via www.kerkdienstgemist.nl > GK “De Oerdracht” Twijzel PKN. Wanneer de kinderen aan het werk zijn, gaat ds. Gert Wijnstok speciaal voor thuis in een kort Woord bij het WOORD in op de vraag of het verschil tussen één, twee en vijf talenten niet heel oneerlijk is.

 
Gevelsteen in de Gereformeerde Kerk Gevelsteen in de Gereformeerde Kerk

 
De Sint Pieter van Twijzel De Sint Pieter van Twijzel

Sinds enige tijd wordt de oude kerk in Twijzel weer Petrus- of Pieterskerk genoemd. Waarom dat zo ineens? Het is toch gewoon de hervormde kerk!

Zeker, dat waren we zo gewend maar in de afgelopen jaren zijn de gereformeerde kerken en de hervormde kerk gefuseerd tot Protestantse Kerk in Nederland. En dat betekent dat de oude aanduidingen ‘hervormd’ en ‘gereformeerd’ verleden tijd zijn en dat dus de aloude hervormde en gereformeerde kerken op zoek moeten naar een nieuwe naam. Bij een flink aantal oude kerken is dat niet nodig omdat zij nog een middeleeuwse naam hebben: dat is ook het geval bij de oude dorpskerk van Twijzel.
De plek waar nu die kerk staat was tweeduizend jaar vóór Christus al een religieus centrum; pas 1200 na Christus werd de huidige kerk gebouwd met als patroon Sint Petrus. In die tijd behoorde Twijzel nog tot de parochie van Augustinusga. Dit feit schept wel eens verwarring: was/is de kerk van Twijzel nu aan Augustinus of aan Petrus toegewijd? We kunnen aannemen dat de parochie, waar Twijzel destijds onder viel, naar Augustinus was vernoemd, maar het kerkgebouw ter plaatse naar Petrus.
Dat laatste weten wij uit een levensbeschrijving over abt Sierd van Hallum. Toen deze goede man gestorven en begraven was, vonden er op zijn graf enkele genezingen plaats. In de beschrijving ervan komt de volgende passage voor: “Een zekere vrouw uit Twijzel, Luidgardis geheten, van de kerk van Sint Pieter, die gedurende een half jaar de vingers van haar hand niet kon strekken, is op 25 juli bij het graf van vader Siardus aan haar hand genezen.” Het boek over abt Sierd of Siardus stamt uit 1245. In die tijd was de kerk van Twijzel dus al bekend als de Petruskerk oftewel de Sint Pieter van Twijzel.
 

 
Petrus Petrus

lees meer »
 
Foto's van de kerken in Twijzel Foto's van de kerken in Twijzel

Op deze twee websites zijn foto's te vinden van de kerken van Twijzel:

Als eerste de website van Pijk Kuipéri: http://www.pbase.com/pijkkuiperi

Op de website Fotoarchief van het Instituut voor Liturgiewetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn veel oude foto's te vinden van de Hervormde Kerk en een tweetal van de Gereformeerde Kerk.

Als u deze link volgt http://www.kerkeninbeeld.nl/ en daarna onder de foto van de kerk op de verwijzing archief drukt, en dan op de volgende pagina de T kunt u bij de plaatsnamen Twijzel aanklikken waarna u op de fotopagina komt. Deze foto's zijn ook in goede kwaliteit te downloaden.

 

 
 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.