Pinksterfeest Veenklooster Pinksterfeest Veenklooster
Dit jaar zendt de organisatie van Pinksterfeest Veenklooster op
Pinkstermaandag 24 mei 2021 opnieuw een dienst uit, online en via de
lokale omroep RTV NOF. Vanwege het coronavirus kan het evenement ook dit
jaar niet doorgaan in het bos, op het veld en in de festivaltenten.

De dienst begint om 10:00 uur en is te volgen via www.pinksterfeest.com/2021 en RTV NOF
(Kabelnoord tv-kanaal 20). De voorganger is ds. Kees Postma. De muzikale medewerking komt van
Sera Noa en Zandprinses Rosa van der Vijver. Er is ook aandacht voor de jongere kijkers. Dit
Kindermoment is in handen van Hendrika van Delden.
Beleef- en bemoedigingskaart
De organisatie heeft dit jaar voor het thema ‘Houd vast’ gekozen. Dit thema staat centraal in de dienst.
Ook verspreidt de organisatie dit jaar een zogenoemde Beleef- en bemoedigingskaart met dit thema.
Op de achterkant van de kaart staan een aantal opdrachten die men onderweg kan uitvoeren: “Kies
zelf een mooie route en ga op pad. Ontmoet Jezus in de 7 ‘Ik ben’ uitspraken. En denk na over de
vragen, samen of alleen. Neem de tijd en geniet van Gods schepping.”
Met de kaart wil de organisatie haar missie ‘Jezus kennen en Hem bekendmaken’ uitdragen, ondanks
dat de invulling van het feest dit jaar anders is dan voor de coronatijd.De kaart wordt woensdag 19
mei samen met de huis-aan-huis-krant bezorgd in de regio.

Dienstrooster voor de periode april - mei Dienstrooster voor de periode april - mei
Ook de komende tijd zullen de kerkdiensten online plaatsvinden. De diensten worden verzorgd door de Benedictuskerk en Het Kerkelijk centrum in Kootstertille en de Petruskerk en de Oerdracht in Twijzel. Alle diensten vinden plaats in de Benedictuskerk en het Kerkelijk centrum.

Datum Voorganger Tijd / Gebouw
11 april Ds Gert Wijnstok KC – 11.00u.
18 april Ds Jan Glas BK – 9.30u.
18 april Gerlof (Thema) KC – 11.00u.
25 april Ds Gert Wijnstok BK – 9.30u.
2 mei Ds Jan Glas BK – 11.00u.
9 mei Ds Oomens KC – 11.00u.
13 mei do-H emelvaartsdag Ds Gert Wijnstok BK – 9.30u.
16 mei Ds Gert Wijnstok BK – 9.30u.
26 mei Gerlof (Thema) KC – 11.00u.
23 mei Pinksteren Ds Jan Glas BK – 11.00u.

Gevelsteen in de Gereformeerde Kerk Gevelsteen in de Gereformeerde Kerk

De Sint Pieter van Twijzel De Sint Pieter van Twijzel

Sinds enige tijd wordt de oude kerk in Twijzel weer Petrus- of Pieterskerk genoemd. Waarom dat zo ineens? Het is toch gewoon de hervormde kerk!

Zeker, dat waren we zo gewend maar in de afgelopen jaren zijn de gereformeerde kerken en de hervormde kerk gefuseerd tot Protestantse Kerk in Nederland. En dat betekent dat de oude aanduidingen ‘hervormd’ en ‘gereformeerd’ verleden tijd zijn en dat dus de aloude hervormde en gereformeerde kerken op zoek moeten naar een nieuwe naam. Bij een flink aantal oude kerken is dat niet nodig omdat zij nog een middeleeuwse naam hebben: dat is ook het geval bij de oude dorpskerk van Twijzel.
De plek waar nu die kerk staat was tweeduizend jaar vóór Christus al een religieus centrum; pas 1200 na Christus werd de huidige kerk gebouwd met als patroon Sint Petrus. In die tijd behoorde Twijzel nog tot de parochie van Augustinusga. Dit feit schept wel eens verwarring: was/is de kerk van Twijzel nu aan Augustinus of aan Petrus toegewijd? We kunnen aannemen dat de parochie, waar Twijzel destijds onder viel, naar Augustinus was vernoemd, maar het kerkgebouw ter plaatse naar Petrus.
Dat laatste weten wij uit een levensbeschrijving over abt Sierd van Hallum. Toen deze goede man gestorven en begraven was, vonden er op zijn graf enkele genezingen plaats. In de beschrijving ervan komt de volgende passage voor: “Een zekere vrouw uit Twijzel, Luidgardis geheten, van de kerk van Sint Pieter, die gedurende een half jaar de vingers van haar hand niet kon strekken, is op 25 juli bij het graf van vader Siardus aan haar hand genezen.” Het boek over abt Sierd of Siardus stamt uit 1245. In die tijd was de kerk van Twijzel dus al bekend als de Petruskerk oftewel de Sint Pieter van Twijzel.

Petrus Petrus

Foto's van de kerken in Twijzel Foto's van de kerken in Twijzel

Op deze twee websites zijn foto's te vinden van de kerken van Twijzel:

Als eerste de website van Pijk Kuipéri: http://www.pbase.com/pijkkuiperi

Op de website Fotoarchief van het Instituut voor Liturgiewetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn veel oude foto's te vinden van de Hervormde Kerk en een tweetal van de Gereformeerde Kerk.

Als u deze link volgt http://www.kerkeninbeeld.nl/ en daarna onder de foto van de kerk op de verwijzing archief drukt, en dan op de volgende pagina de T kunt u bij de plaatsnamen Twijzel aanklikken waarna u op de fotopagina komt. Deze foto's zijn ook in goede kwaliteit te downloaden.