PKN
Hervormde en Gereformeerde kerk Twijzel
 
Startzondag 2020 Startzondag 2020
Stralend weer op de startzondag van de Oerdracht en de Petruskerk. Na een korte bijeenkomst in de Oerdracht stond de koffie klaar op het terrein van de oude melkfabriek. Een uitstekende plek om levend ganzenbord te spelen. Het thema was Het goede leven. In kleine groepjes dobbelden de gemeenteleden zich door 63 vakjes. Hier en daar waren opdrachten die moesten worden uitgevoerd. Centraal in het spel waren 6 plekken van Het goede leven. Hier kwam elk groepje op terecht. Op deze plekken werd verteld over het goede  leven in Twijzel. Leden van de schaakclub en de fietsclub waren aanwezig, evenals leden van de reisclub. Willem vertelde over de bekendste Twijzeler schrijfster Simke kloosterman en de jeugdclubs vertelden over de acties die ze het komend seizoen weer willen houden voor het Light House van Theo en Jinke.  Het spel werd fanatiek gespeeld want er waren grote prijzen te winnen. De Milka repen zijn goed terecht gekomen. Het was een hele gezellige ochtend met als afsluiting een zelf meegebrachte lunch. Volledig Coronaproof. Voor meer foto's zie foto's kerkelijke activiteiten.

lees meer »
 
Gevelsteen in de Gereformeerde Kerk Gevelsteen in de Gereformeerde Kerk

 
De Sint Pieter van Twijzel De Sint Pieter van Twijzel

Sinds enige tijd wordt de oude kerk in Twijzel weer Petrus- of Pieterskerk genoemd. Waarom dat zo ineens? Het is toch gewoon de hervormde kerk!

Zeker, dat waren we zo gewend maar in de afgelopen jaren zijn de gereformeerde kerken en de hervormde kerk gefuseerd tot Protestantse Kerk in Nederland. En dat betekent dat de oude aanduidingen ‘hervormd’ en ‘gereformeerd’ verleden tijd zijn en dat dus de aloude hervormde en gereformeerde kerken op zoek moeten naar een nieuwe naam. Bij een flink aantal oude kerken is dat niet nodig omdat zij nog een middeleeuwse naam hebben: dat is ook het geval bij de oude dorpskerk van Twijzel.
De plek waar nu die kerk staat was tweeduizend jaar vóór Christus al een religieus centrum; pas 1200 na Christus werd de huidige kerk gebouwd met als patroon Sint Petrus. In die tijd behoorde Twijzel nog tot de parochie van Augustinusga. Dit feit schept wel eens verwarring: was/is de kerk van Twijzel nu aan Augustinus of aan Petrus toegewijd? We kunnen aannemen dat de parochie, waar Twijzel destijds onder viel, naar Augustinus was vernoemd, maar het kerkgebouw ter plaatse naar Petrus.
Dat laatste weten wij uit een levensbeschrijving over abt Sierd van Hallum. Toen deze goede man gestorven en begraven was, vonden er op zijn graf enkele genezingen plaats. In de beschrijving ervan komt de volgende passage voor: “Een zekere vrouw uit Twijzel, Luidgardis geheten, van de kerk van Sint Pieter, die gedurende een half jaar de vingers van haar hand niet kon strekken, is op 25 juli bij het graf van vader Siardus aan haar hand genezen.” Het boek over abt Sierd of Siardus stamt uit 1245. In die tijd was de kerk van Twijzel dus al bekend als de Petruskerk oftewel de Sint Pieter van Twijzel.
 

 
Petrus Petrus

lees meer »
 
Foto's van de kerken in Twijzel Foto's van de kerken in Twijzel

Op deze twee websites zijn foto's te vinden van de kerken van Twijzel:

Als eerste de website van Pijk Kuipéri: http://www.pbase.com/pijkkuiperi

Op de website Fotoarchief van het Instituut voor Liturgiewetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn veel oude foto's te vinden van de Hervormde Kerk en een tweetal van de Gereformeerde Kerk.

Als u deze link volgt http://www.kerkeninbeeld.nl/ en daarna onder de foto van de kerk op de verwijzing archief drukt, en dan op de volgende pagina de T kunt u bij de plaatsnamen Twijzel aanklikken waarna u op de fotopagina komt. Deze foto's zijn ook in goede kwaliteit te downloaden.

 

 
 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.