Filmavond Filmavond
FILM ‘HANNAH ARENDT’
De activiteitencommissie van de Petruskerk te Twijzel organiseert op 9 januari a.s. een filmavond in het Lokaal aan de Tsjerkebuorren.
De film ´Hanna Arendt’, uitgekomen in 2012, heeft veel tongen losgemaakt. Het verhaal gaat over de Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt (Barbara Sukowa)  In de dertiger jaren moet zij haar vaderland verlaten (ze werd geboren in 1906 nabij Hannover) en vluchten voor de nazi's naar Amerika, waar ze onder andere werkt als journalist en docent. In 1951 krijgt zij het Amerikaanse staatsburgerschap. Tien jaar later neemt ze een baan aan bij de krant 'The New Yorker' en reist als waarnemer naar het proces tegen de nazifunctionaris Adolf Eichmann.
Deze Eichmann was tijdens de Tweede Wereldoorlog medeverantwoordelijk geweest voor de deportatie van miljoenen Joden naar de concentratiekampen. Vanuit zijn bureaustoel had hij jarenlang met een simpele pennenstreek het lot van vele Joden bezegeld. Twee jaar nadat Eichmann hiervoor in Jeruzalem ter dood werd veroordeeld, schreef Hannah Arendt in Eichmann in Jerusalem (1963) over haar bevindingen tijdens het Eichmann-proces. Terwijl ze in Eichmann een meedogenloos ‘monster’ verwachtte aan te treffen, zag ze niets meer dan een onbeholpen, gebrild mannetje zonder ook maar enig charisma. Hannah Arendt vroeg zich af hoe zo’n ‘onbetekenend individu’ in staat kon zijn tot zulke gruweldaden en kwam tot de conclusie dat het ‘kwaad’ eigenlijk beangstigend gewoon en banaal was. Deze mening werd haar door velen niet in dank afgenomen.

Vrijdagavond 9 januari, 20.00 uur in het Lokaal te Twijzel (tegenover de hervormde kerk).
Zaal open om 19.45 uuur.
Entrée: vijf euro, (incluis hapje en drankje) ten bate van het restauratiefonds.