Bij wijze van (s)preken: Bij wijze van (s)preken:
                                                                                - voor de 5e zondag van Pasen, "Cantate",

bij het evangelie uit Lucas 24: 49 - 53.

Het zou niet eerlijk zijn net te doen alsof de vrienden van Jezus na zijn dood geen diepgaand rouwproces hebben gehad.
Dan zou het evangelie volkomen buiten het leven komen te staan. Niemand zou zich erin herkennen.
Natuurlijk waren die mensen totaal ontredderd. Want Jezus was dood.
Eigenlijk besteedt de kerk daar niet zoveel aandacht aan.
Er is één Goede Vrijdag waarop we het gemis mogen voelen, maar de dag erna moet het over zijn.

Dan haasten we ons te zeggen dat de Heer is opgestaan.
Maar eigenlijk is dat niet reëel. Het is ook wat onmenselijk.
Wij hebben jaren nodig om over het verlies van onze ouders of man of vrouw heen te komen. We voelen ons dan grenzeloos eenzaam.
En praktisch iedereen van ons weet wat het zeggen wil: dat eerste jaar, die eerste verjaardag, dat eerste kerstfeest, met die lege plaats.
En toen je ernstig ziek was: wat miste je hem, wat miste je haar. En wat was het moeilijk toen je zijn spulletjes op ging ruimen.
Je hebt tijd nodig om dat te verwerken. En helemaal kom je er nooit overheen.
Het duurt lang voor je zeggen kunt: het leven gaat verder.
Gelukkig zijn die mensen, die na zo'n bittere crisis tot de overtuiging komen: hij of zij wil niet dat ik bij de pakken neer ga zitten.
Ik moet verder, in zijn geest, in haar geest.
 .
Het evangelie is kort over het rouwproces na Jezus' dood.
Maria Magdalena heeft bij het graf staan huilen. Verder worden er geen tranen vermeld.
Maar geloof maar dat er verdriet is geweest.

Ze hebben heel wat weg moeten slikken. Ze hebben zich ontredderd gevoeld.
Het heeft een tijd geduurd voor iemand van hen kon zeggen: sta niet naar de hemel te kijken, ga verder in zijn geest. Pas toen ze dat gingen doen merkten ze het: dat de Heer met hen meewerkte, dat de Heer kracht schonk aan hun woord, dat ze door zijn Geest inderdaad op eigen benen konden staan.
Daarom wordt het aangezegd aan alle ontredderde, verlamde, gedeprimeerde mensen: ga verder in zijn geest, in haar geest, in de Geest van de Heer. Dan zullen we merken dat hij, dat zij, dat de Heer leeft, en met je meewerkt en kracht schenkt aan je woord.
  Klik hier voor de uitleg van >